Tips Atasi Kecewa Putus Cinta

www.tips-fb.com
Salam :)

cinta itu umpama kentut, busuk tapi melegakan ..setuju?



Hai gadis-gadis manis, cantik, cun, lawa, jelita dan jejaka-jejaka kacak, hensem, macho dan dann dann..bergaya, keunggulan penuh mutu yang telah ditinggalkan kekasih hati atau telah direjek sewenang-wenangnya oleh si jantung hati.


Aku harap uols semua gembira kerana cinta korang telah direjek. Heyy jangan marah2, jangan sedih-sedih okei. Takyah nak kecewa hempuk-hempuk kepala kat dinding bagai. Ini peluang untuk uols cari aweks atau pakwes yang lagi bagooooss daripada bekas kekasih uols. Maka, bergembiralahhh.. :]



usah mengukir fantasi di alam realiti


Tips atasi kecewa putus cinta :


*Mendekatkan diri pada Allah s.w.t

Kalau sebelom ni, korang sibuk date je limaplohpat jam, apa kata kali ni, korang luangkan masa untuk date dengan Allah s.w.t plak. Kalau sebelom ni korang asyik call, begayut ngan boipren atau gulprend korang, apa kata kali ni korang bezikir ingat Allah ? kalau dulu korang asyik ingat times square, pavillion , mid valley, jusco, tesco, maidin yakni segala tempat korang bemadu kasih ngan boiprend dan gulprend korang, apa kata kali ni, korang ingat tikar sejadah plak ? selain daripada boleh tambah pahala, boleh jugak korang rilekskan ati korang yang sedih, kecewa, pilu, resah, gelisah, huru-hara dan segala bagai perasaan orang putus cinta lagilah.


amalkan.InsyaAllah tenang :]


* Menangis

Toksah duk cakap la korang tak nangis meracau macam orang kena sampuk hantu bila korang ditinggalkan kekasih. Konpem nangis siap meleleh-leleh air hidung, mata, telinga dan segala lubang yang adalahh. Walaubagaimanapun, wahh guna penanda wacana gitu. Menangis membawa dua maksud iaitu sedih dan gembira.


Maka, bila korang nangis di saat gulprend atau boiprend putuskan hubungan korang, ini bermaksud korang sedih dan gembira. Korang maybe sedih sebab sia-sia je korang topup untuk call dan sms dia selama ni. Korang menyesal sebab korang banyak habiskan masa untuk besama ngan dia selama tigapulohpat jam. Tapi, dalam masa yang sama, korang jugak gembira yaayaaa sebab inilah saat-saat yang korang nantikan untuk cari awek[s]/pakwe[s] baru.

Tak salah kalau nak nangis, tapi berpada-padalah.


*Tonjolkan diri anda

Hey peeps! this is the show time! wahh betul ke tidak ayat aku tuh..hiahaha..Inilah masanya untuk korang tonjolkan diri korang. Contoh la kan, selama korang kapel, tentu status kat Facebook korang, in relationship , married . Tapiiii, kini tidak lagi ! Status korang pastinya SINGLE malah kalau boleh nak jerk tambah SINGLE and AVAILABLE. Tapi, adik aku wat status SINGLE and INVISIBLE. Maybe jap single jap kapel kot. aku pon tak paham. korang paham?okei. kembali pada tajuk utama. Bila status dah berubah, tentu makin bertambah-tambah orang nak add korang. Haa..time tu lah korang layann je semua orang. Maksud aku, layan sebagai kawanlah. Jangan la plak menggatal tegedik-gedik macam orang terdesak dan dahagakan kasih sayang pulakk.


dan..apalagii! uplod la segala gambor2 korang yang sorang2 okei. Diulang, sorang-sorang. Toksah duk simpan lagi gambar korang bedua yakni besama BF/GF korang as Profile Picture. No need! tak perlu..tak yah! cehh emo plakkan..haha



usah mencari cinta yang tak pasti


*Jalan-jalan Cari awek[s] / pakwe[s]

okei. Bukanlah nak mengajar korang wat benda tak pekdah. Jodohkan perlu dicari. Apakata, daripada korang duk terperap dalam umah, makan bebanyak sebagai tanda protes dan upset dengan diri sendiri, baiklah korang kuar jejalan ronda-ronda kawasan umah ke joging tepi tasik buatan manusia atau ciptaan Allah s.w.t yang maha cantik tu lagilahh bagus.


Manalah tau kan, korang ditakdirkan bertemu jodoh masa ngah joging ke..Masa kuar window shopping ke..atau masa korang ngah que tunggu teksi atau atau masa korang dalam Rapid KL atau LRT atau ERL.


لاَ يَرُدُّ الْقَضَاءَ إِلاَّ دُعَاءٌ

“Tidak ada yang dapat menolak ketentuan Tuhan kecuali doa”



*Luangkan Masa Bersama Keluarga dan Kawan[s]

hamboii hamboii..bukan main korang ehh. Masa becinta tak hengat dunia. Lupa dah nak makan malam besama family. Dulu, waktu kecik-kecik, bukan main lagik. Ibu Ayahku nyawaku. Tapi, bila dah ada boiprend/ gulprend, diorang lah nyawa korang yeaa. Skang dah putus, padan muka. hiahahaa gelak kijam ;p

takpe..takpe..nebermind..setiap orang wat silap kan? so, amik la peluang ni untuk besama keluargaku nyawaku dan besama sahabat-handai. Mereka inilah yang akan selalu besama korang tiap kali susah dan senangnya korang. Maka, bila becinta tuhh jangan la duk leka alpa sangat. Nanti, kot-kot mana pun, mak pak jugak yang korang cari. Paham?



cinta itu indah..tapi sangat menyakitkan dan dugaannya bermacam-macam ;]





Aku sedih weh! bukan putus cinta tapi putus teman tapi mesra! warghhhhhhhhhhhh


terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

65 comments:

  1. gud (:

    mendekatka diri dgn Allah

    yg terbaik.

    ReplyDelete
  2. sebab tu kawan penting,jgn obsesssss sangat bercinta tuh...kang dah break nak carik sapaaa

    ReplyDelete
  3. yup. dats true!

    paling penting. dekatkan diri dengan ALLAH.. hati akan tenang dan cepat sembuh.. insyaAllah.. ^__^

    ReplyDelete
  4. nice tips..thanks for sharing..:)

    ReplyDelete
  5. mcm2 emo bc en3 ni..sedih, klakar..hehe..btw tq yer..cik belog, tq psl tutorial wat header gune photoscape, baru taw nk wat cane..heee~~

    ReplyDelete
  6. hehe teringat waktu dulu, kecewa putus cinta terdiam selama beberapa hari, nak bercakap tak leh, nak makan tak leh, lepas tu mak nasihat byk kali kakak nasihat byk kali, lepas tu sy try kuatkan diri, kuatkan diri amik wuduk sembahyang mengaji dan menangis.. ok sy dah tak leh cite lagi sebak salam



    hai, jgn lupa vote Ain Zulaikha.blogspot di http://bpm-undip2.blogspot.com/ tq sy xpaksa k :)

    ReplyDelete
  7. tips pertama tu yg pemting
    allah lah tempat kita mengadu

    ReplyDelete
  8. As'salam..

    nice tips thanks sharing..

    p/s : jom tinggalkan detail diri di sini

    http://sinarraudah.blogspot.com/2010/12/jomm-kongsi-detail-tentang-diri-anda.html

    ReplyDelete
  9. cinta itu ketawe dan air mate .
    chewaaaaaaah ! :P

    ReplyDelete
  10. wahh2.. ske entry ni.. ;)
    Bru fOllow blOg awk..
    singgahla blOg sy if free2..

    ReplyDelete
  11. perumpamaan ang memang betol tapi tak leh belah.. cinta macam kentut..busuk tapi melegakan.wakakakakaka

    ReplyDelete
  12. byk kali da ptus cinta..dh lali da, tp skitnye ttp sama..huhu, leh amal ni..xtau lak ade doa tu.:)

    ReplyDelete
  13. tips yg bagus..ciktom pernah sekali putus cinta dan pastu agak serik utk bercinta...sob3..

    ReplyDelete
  14. cinta umpama kentut.busuk tapi melegakan??hoho,fes time jumpa pribhsa mcm nih

    ReplyDelete
  15. Boleh jadi pakar motivasi nih. LOL!

    ReplyDelete
  16. cinta datang dan pergi. kalau kita kehilangan sseorang, mungkin ada yg lebih baik Allah tentukan untuk kita :)

    ReplyDelete
  17. menulis lebih senang dari menghadapi...

    ReplyDelete
  18. hoho

    putus cinta dulu?

    berat badan turun gila.

    tapi balik kepada asal

    takdir, jodoh pertemuan di tangan Tuhan

    serahkan segalanya pada Dia


    E.N.T.I.T.I.

    ReplyDelete
  19. hihi. cikbelog memang suka tulis sal cintan cintun kan.

    agak2, cikbelog knl i tak ? kalo knl, diam2 sudaaa ek. i nk blaja blogging gk nieh :)

    syg cikbelog sgt2 :)

    ReplyDelete
  20. nice tips..
    t time yanie putus cinta ley a rujuk lek n3 cik belog ni kekeke.yg 1st tu xputus cinta pn kna dkatkn diri dgn ALLAH,jgn time sdih/ssh je bru kita nk igt dkat DIA :)

    ReplyDelete
  21. HARUS selalu mendekatkan diri padaNYA..aminn ^^

    ReplyDelete
  22. nak kutip tip ni dr cik belog..hihi

    ReplyDelete
  23. Allah pasti ada rancangan yg lebih baik untuk hambanya :)

    so kalau dah putus, dan rasa memang selayaknya putus, bersedih dan bergembiralah seprti kata cik belog..hehe

    sebab kita akan dipertemukan dgn yg lebih baik insyaAllah

    ReplyDelete
  24. cik belog.. blog cikbelog sudah di add di bloglist Fyzal's Territory di http://fyzals-blogroll.blogspot.com

    maaf kerana lmbt respon :) have a nice day ye.

    ReplyDelete
  25. suke sgt entry nie..thanx for sharing...berguna utk org yg kecewa dek cinta...;)

    ReplyDelete
  26. cinta putus, cinta putus, pastu baca n3 nie.. hehe.. bagus utk kesihatan

    ReplyDelete
  27. cinta dtg dan pergi.
    berpisah biasa lah kan?
    hati sakit boleh sembuhkan.

    ReplyDelete
  28. cun lah entri ni. mmg sesuai utk gua keyh.
    teman tapi mesra gua pn dh diragut org..huaahahaha

    ReplyDelete
  29. telah direjek sewenang-wenangnya oleh si jantung hati. <-----tak hengat pny ayat...huhu~ kuang asam kan diorang ni rejek sewenang2 jew.... kihkihkih...~

    ReplyDelete
  30. haha..bile bace cam tringt2 je hahha..demm.la...

    ReplyDelete
  31. hahahahah ayat last sekali tu memang best...putus teman tapi mesra2 gitu :P

    ReplyDelete
  32. jalan2 cari awek? hahaha.. nice.

    ReplyDelete
  33. cinta umpama kentut - dilepas malu, ditahan sakit....... he he....

    ReplyDelete
  34. nak komen lagi sekali, hehehe single is invisible best gak eh.. hehehe

    ReplyDelete
  35. Like2..Putus cinta x bermaksud ilang segalanya.. Yg penting, kne pecaye Allah akn sdiakan yg lebih baek utk kita..

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. hehe, nice tips lar,
    ni sume dr pengalaman sndri ke cikbelog?
    =P

    ReplyDelete
  38. Nice entry.
    Dulu menyesal gila habiskan duit topup nak sms dan call.
    Hahaha~
    Sampai ada yang bercinta lupakan kawan-kawan kan?

    ReplyDelete
  39. @MiszMaryaNe haha idok le.bedasarkan pemerhatian dan inferens dan hipotesis dan dann..haha bebagai sumber lagilahh..hiahaha

    ReplyDelete
  40. senang jangan bercinta kalau xnk putus cinta.huhuhu

    ReplyDelete
  41. putus cinta meang menyakitkan. tak buleh ingat kenangan silam tuh. menyentuh hati

    ReplyDelete
  42. Berubah jadi lagi baik,insyaalah akan dapat yg lagi baik..

    ReplyDelete
  43. nice one cikbelog. macy patut baca 2 tahun lepas. haha ;p

    ReplyDelete
  44. hi dear..busy ker??xupdate lg n3 baru :)

    ReplyDelete
  45. ptus cinta itu adalah satu peringkat belajar mematangkan diri dlm mengandalikan emosi kita.. heheheheh... nice entry!! :)

    ReplyDelete
  46. @CIK TOM ehee tak bizi sangat..sebok cket2..ekeke..nanti nak update juga :)

    ReplyDelete
  47. yup...sangat stju dengan tips2 cikbelog...yang penting dan paling utama, dekat diri dengan Yang Maha Esa.itu yang paling penting ;)

    ReplyDelete
  48. Haha..jgn sedih2. Banyak lagi yang baik2 untuk anda. Temui saya, Dr Love anda..hehe

    ReplyDelete

sila senyum sebelom komen +__+