siput sedut

www.tips-fb.com

salam u ols sekalian alam =)



Apa khabar anda semua ? sihat? dah makan ? cikbelog makan nasi putih lauk ikan masak apa ntah ( tak dapat kenal pasti ikan apa..hee) dengan sotong masak merah. Sedapp waa cakap sama luu! haha..harga pun murah je iaitu RM 3.00..murah kan ? kan ? tadi, kawan cikbelog ajar makan siput sedut. Bukannya tak penah makan sebelom ini. Penah tapi tu lahh. Failed kalau bab2 sedut menyedut nieh. Sedap jugak tapi memandangkan cikbelog malas nak sedut, cikbelog makan sekor je siput. Sebabnye sedut yang sekor tu pun susah nak kuar.




Tapi kan, siput yang cikbelog makan tadi tak sama macam siput yang nenek cikbelog pernah masak dulu-dulu. Siput ni besar ciket daripada siput yang cikbelog penah sedut sebelom ni. Tapi awas ye kawan-kawan sekalian, siput babi tak leh sedut tau! korang kena pilih siput jugak. Jangan main sedut je.








inilah siput yang saya sedut tadi =)




ini pulak siput yang nenek saya penah masak sebelum ni..


( kedua-dua gambar disedut dari inchik google yang baik hati )


Nampak tak perbezaan antara kedua-dua siput tersebut ? cikbelog pernah makan siput dalam gambar kedua sebelom ni. Tapi tadi, cikbelog try sedut siput macam dalam gambar pertama tu. Rasanya tak ada beza pun antara kedua-dua siput tersebut memandangkan siput-siput itu datang daripada golongan siput yang sama..heee..buat ayat memandai~ tapi, siyes..macam tak ada beza je antara kedua-dua siput tersebut. Tak tahu la kot lidah cikbelog kurang deria rasa kan.heheee..




Kepada mereka yang tak ada perasaan sabar, sila jangan makan siput sedut. Sebabnya, risau nanti korang telan sekali dengan cekerang siput tu je. Yelah, sedut sedut tak keluar, sape buleh tahan kan ? Last2 telan sekali dengan cengkerang tuh..ha naye la ko berak sembelit 40 hari. Bagi mereka yang kurang mahir, memang memerlukan masa yang agak lama gak la untuk sedut siput ni. Bukan buleh guna vakum untuk sedut siput neih.










pssstttttt : teringin nak kutip siput.











terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

27 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. haha... mengiurkan.... lapaaaaaaaaarrrr...
    hehe

    http://www.blogbak-rey.tk/

    ReplyDelete
  3. alamak siput sedut ke..sedapnye.. :P

    ReplyDelete
  4. siput pertama datangnya dari sungai
    siput kedua datangnya dari sawah

    ...saya juga malas nak makan siput, kecuali ada orang yang tolong sedut
    hehehe

    ReplyDelete
  5. cold - hehehee..makanlah siput..ekeke

    misya - memang sodapp

    telor - hehe..sedut jangan tak sedut

    tehr - hahaha..sama ar..cikbelog pon malas nak sedut

    buntu - sangat dialu2kan =) tq

    ReplyDelete
  6. haha.. teringat lak makan siput sedut hari tu... siap bunyi2 ag.. adoyai.. memalukan jer.. haha

    bunyi jer kuat.. tp isi tak keluar.. penat sedut.. last2 tak makan langsung.. rse nak je ketuk2.. huhu

    ReplyDelete
  7. mn siput sedut bila puasa je..hihi

    puasa kn femes ngn sipot sedut..ngeee

    ReplyDelete
  8. aduhai....tibe2 teringin nak makan siput sedut...

    ReplyDelete
  9. sedapnyer siput sedut..
    len kali nk makan, ajak emieysandra gak..hahaha
    peberet tuh..
    ~_^

    ReplyDelete
  10. ain - haha..makan siput perlukan kesabaran tau..hehee

    sugar - hehe cikbelog tak nampak siput sedut dah bulan puasa..cikbelog nmpk sambal daging je di bulan puasa..hehe

    e.d.y - pegi la kutip..hehe

    emiey - haha..ok2..nnti cikbelog ajak skali ek..hehe sekali je..ekeke

    ReplyDelete
  11. arghh lama xmkn siput sedut!!!

    ReplyDelete
  12. sdap btol siput sedut... meleleh air liur...
    btw... tahniah coz blog saudari dapat award ^^
    sila2 la amik award ye ^^

    http://hakimu90.blogspot.com/2010/08/award-dari-skyleto.html

    ReplyDelete
  13. tk reti nk mkn siput sedut..dgn kata lain tk mkn..huhu..tk prnh try pun..

    ReplyDelete
  14. haha..siput sedut la best.. huuu.. tgh kelaparan ni..

    ReplyDelete
  15. wah lama x lawat kamu, blog sudah semakin cantik dan ceria okayyyyyyyyyyyyyyyyy...=)) nice2

    ReplyDelete
  16. baru je hari ni mak masak lemak siput sedut ni..sedap,tp kita pulak yg jenis tak makan..hehe

    ReplyDelete
  17. layan gak yer siput sedut ni..cuz lom pernah rasa lagi..ingat nanti nak try gk la..huhu

    ReplyDelete
  18. xpenah makaaaaaaaaaan ekekeke :D

    ReplyDelete
  19. armster - pegi la makan..nanti kempunan pulak..hehe

    hakimu90 - wahh dapat award..hehe tenkiu =)

    sarah - baik try..pasti nak lagikk..hehee

    fiezah91 - ni tentu suka makan siput sedut nieh..hehe


    Nhidayat - trimass dear =)


    blabberina - rugi la x makan yg mak masak..hehe


    cuz - rugi la kalu tak try..hehe

    oya - sedap niehh..

    TTT - nanti try la makan =)

    ReplyDelete
  20. mau siput sedut jugak!!!!!!takpe2..sok dah nak balik..masih ada masa sebelum puasa start..eheh

    ReplyDelete
  21. xmasak siput tapi belog ni sangat lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  22. tinta biru - nanti balik makan puas2 yea..hehe

    alie - tq =)

    ReplyDelete

sila senyum sebelom komen +__+