Masalah itu gula-gula kehidupan

www.tips-fb.com
Salam :)


Korang pernah ada masalah ?
Ala..biasalah tu kan
orang gila pun ada masalah
inikan pulak manusia yang normal

Masalah itu pelengkap hidup.
Nak tahu camne nak hadapi masalah dalam hidup ?
Nah..saya ada tipsnya :)



masalah itu manis ibarat gula-gula smarties :)



Meluahkan itu penting


Bila ada masalah, korang tentu nak bercerita, nak sharing sharing masalah korang dengan kekawan korang kan ? tentu korang nak aje tanya pendapat kekawan korang, boiprend korang, mak bapak korang, adik-beradik korang tentang masalah yang dihadapi oleh korang2 kan ?


Selalunya lah. Sebagai seorang remaja, kita lebih suka nak berkongsi masalah dengan rakan-rakan sebaya. Bagi kita, only young people paham young people's problem. cewahh..omputeh gitue. Walaupun pada hakikatnya ada sesetengah kawan korang tu dah jemu giler dengar masalah korang sampai diorang dah keluarkan ayat :


"weh, dah2 lah! asyik masalah sama je ko ni. Dah tak de masalah lain ke ? bosan!! "



Dan tatkala korang dengar ayat tu keluar dari mulut kawan korang, korang janganlah pulak merajuk sambil menangis teresak-esak lap hingus kat baju. Rileks okei rileks.. Bagi aku, diorang berhak untuk rasa bosan sebab diorang bukanlah kawan sejati korang.


Maka, untuk atasi masalah ni, aku cadangkan supaya kita mengadu ajelah masalah kita kat Allah s.w.t. Banyakkan berdoa mohon petunjuk dariNya, insyaAllah masalah kita akan selesai. Kalau korang canang masalah korang kat seluruh kampung tapi diorang tak leh nak tolong wat pe jugakkan ?


Tak salah nak meluahkan rasa yang terbuku di hati tapi tak leh lah limapulohpat jam. Kita kenalah jugak bijak mengawal emosi. Kalau asyik sedih je tiap masa tiap detik tiap saat, orang pun naik cemuih nak bekawan. betul dak ? eh tetiba slang utagha.


Walaubagaimanapun, korang boleh luah masalah korang pada orang yang korang percayai. Kalau agak2 nampak mulut beliau seakan-akan mulut tempayan, toksah lah ko gatal mulut nak pi cerita tentang masalah ko. Bukan boleh menyelesaikan masalah tapi menambah masalah pulak. Maka, hati-hatilah bila nak meluah.





Jangan mudah putus asa




Selalunya, bila kita bermasalah, kita pasti akan cepat putus asa. Bagi kita, masalah itu merupakan pengakhiran sesebuah kehidupan. Hey! kenapa nak pikir macam tu ? adik aku pon tak pernah pikir camtu. Jadi, janganlah kita yang dah matang bepikiran macam tu pulak. Anggaplah masalah sebagai satu perkara yang positif. Hadapi dengan tenang. Jangan mudah putus asa untuk menyelesaikan masalah. Paling penting, kita harus yakin pada diri sendiri dan sentiasa berusaha untuk menyelesaikan masalah.






Dan satu-satunya masalah aku pada setiap minggu ialah :

baju tak iron lagi.
beg tak kemas lagi.
fail tak siap lagi.
argh!
mom, saya nak kawen. tak mau belajar dah
tak mauu!






Tak sabar plak nak cuti untuk raya cina. cuti seminggu plak tu. Macam aku plak yang beraya. hiahaha

terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

25 comments:

  1. setiap masalah pasti punya konklusi. dan setiap konklusi dtg dari doa, usaha dan tawakal;)

    selamat malam sis:)

    ReplyDelete
  2. kadang2 meluah bagus sbb ramai yg akan bg pandangan or nasihat yg kdg2 kita tak mampu fikir..


    sy juga mau kawen!

    mlsnye nk iron bju!! pakai org gaji nak? hehe

    ReplyDelete
  3. telor doakan cikbelog kawen cepat hehehehe...

    ReplyDelete
  4. kawen??? hahaha... lagi tambah masalah..

    ReplyDelete
  5. sweets nya problem ni..hehe..
    mmg hate monday..malas betol..aiyo!

    ReplyDelete
  6. perghhhh, cuti CNY seminggu tu..best gilerrrr..huwaaaa nak cuti lame gak..bile dh keje dah xleh cuti lame2 nt mls nak masuk opis..hehe

    ReplyDelete
  7. semua org tak lari dr masalah..
    yeap2 i hate monday.. =_=

    ReplyDelete
  8. setiap masalah yg kita hadapi pasti punya jalan keluarnya. .

    ReplyDelete
  9. masalah kita sama la pulak. I hate monday too. T_T

    ReplyDelete
  10. i hate monday jgk.tp nmpknya i hate tuesday skali.esok selasa ada kuiz, subjek tough.haha. :D

    ReplyDelete
  11. haaa nasehat kedua tu sangat nice :)

    ReplyDelete
  12. adoi..test belambak ni....xcuti la aku gamaknye...

    ReplyDelete
  13. nak kawin senang.. hidup lepas kawin tu yang susah.hehe.. susah itu biasa... masalah+susah=gula kapas

    ReplyDelete
  14. kalau iqa lebih suka pendam.
    then luahkan melalui sajak atau lukisan.
    tu lagi selamat kot.
    bukan semua org boleh kite percayakan
    utk kongsi apa apa apa kan.hmmm ;)

    ReplyDelete
  15. kdg2 kan, rimas jugak dgr mslh yang sama. sbb bila kita nsht, tp dia buat jugak..

    tp dgr jelah. hee...

    ReplyDelete
  16. bagus entry ni...hehe

    tapi kan dik..kalo kahwin pun kan..lg byk kerja nk buat...hari minggu tak leh nk bermalasan bgn lambat...bekpes kena buat....pastu silap2 ari ahad dh sibuk kena gosokkan baju hubby nk pi kerja plak....gosok kemeja lelaki ni aduss...payah sket...hee heeee

    ReplyDelete
  17. sayang :)

    herbalife murah ajelah :)
    Rm164 bleh tahan sehingga 42 hari !
    FREE coach and FREE body scanny lah yang :)

    lagi best kalau awk di coach oleh coach wellness yg baik hati cm sy :)

    ReplyDelete
  18. hahaha!
    hate monday ? me toooo!!

    ReplyDelete
  19. dh mcm motivator nih! menarik! followed :)

    ReplyDelete
  20. eheheh.. org gila takde mslh. sbb diorng gila.. tapi diorng gila sbb ada mslh.. hehehe. fhm tak mksud anat? hehehehe kuang kuang kuang

    ReplyDelete
  21. semua masalah boleh settle.. antara cepat dan lambat sahaja masa untuk kita bertemu jalan penyelesaiannya..

    ReplyDelete
  22. xsuka kongsi masalah...suka pendam sorang2..huhu

    ReplyDelete
  23. setiap masalah pasti ada jln penyelesaianny kan?
    huhu.. tp jrg la nak share ngn org pew masalah kita. lau dah x thn sgt, tulis kat belog. huhu..

    ReplyDelete
  24. hidup tanpa problem mmg siyesly bosan!!!hehe

    ReplyDelete
  25. hak2 xcm kejam sgt ke cmtuh? ;P
    tpi org lelaki susah owh kalau nk luahkan mslh owh
    yg terlalu peribadi cmnih
    hohoh teman tatkala happy je mngkin o.O

    ReplyDelete

sila senyum sebelom komen +__+