Selaku perempuan sejati yang berasal dari negeri kelantan, hati saya sangat terguris okei !

www.tips-fb.com
Assalamualaikum dan hey peeps!

hadoi ! sangat hot dan panas ya malam ni. tadi aku on FB, skodeng apa yang patut. Tetiba terbaca status kawan aku nieh. Dia ajak kekawan bako satu blog yang menimbulkan isu kenegerian. Oh! masih wujud sifat kenegerian ? bukankah kita 1 Malaysia ? bukan main lagi duk berkumandang lagu 1 Malaysia kat televisyen, kat radio, apa kau tak pernah hayati ? hoh. Marah tau !


Tengok ni :



*ayat-ayat yang ada dalam blog ni sangat mengguris hati aku selaku anak qlate*



Baiklah. *kawal emosi marah sambil tarik nafas dalam2*


Tolonglah matang wahai kawan-kawan sekalian. Anda kini berada di zon alam maya. Zon ini sangat bahaya kerana apa sahaja yang anda luahkan baik di Facebook mahupun di blog, akan dapat dibaca oleh sesiapa sahaja. Maka, harus diingatkan di sini, berhati-hatilah semasa mencantumkan perkataan bagi membentuk ayat. * mood cekgu tak habis-habis..ngiahhahaha*

Kalau nak marah sekalipun, janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Kau pahamkan maksud peribahasa ni. Ulasan peribadi aku, kalau kau ada kawan dari negeri A, then kau benci gila dengan perangai kawan kau tu, kau jangan la suka suka hati pergi maki hamun dan mark semua orang yang berasal dari negeri A dengan segala sifat dan sikap yang negatif. paham ? tupp tupp tetiba kau kahwin dengan orang negeri tu, tak ke haru biru keturunan kau dek terkena sumpahan kau tu. paham ke tidak ? *hoh aku tak marah pon. tak marah. tak tak*

Malas nak ulas panjang-panjang. Nak tau lebih lanjut, cekidaut kat kelantan group di Facebook. Kepada semua ore klate, kito buke berpuak, tapi semangat sek kito meme tinggi sebab sek kito berehi make budu jak kecik lagi. *Okei tak de motip* .





* Ini ayat-ayat yang di copy paste dari http://akugedikz.blogspot.com. Tuan belog telah menyatakan ketidak puasan hati beliau terhadap perempuan-perempuan kelantan. *

p/s : blog dia dah pun ditutup.


benarkah ank mude perempuan klntn xde adab??
hye uols... ari ni aku nk kongsi sikit pasal pandangan dan pendapat aku tentang gulz2 klntn.. almaklum lah.. aku dh 2 thun lebih berada kt klntn ni...so aku banyak kenal dan tahu perangai dorg kt sini... ini cuma pendapat aku... tidak same sekali menyentuh isu sensitif atau isu perkauman...
ok... berbalik pada tajuk utama aku.. pendapat aku BENARKAH ANAK MUDE PEREMPUAN KLNTN XDE ADAB..

sepanjang aku berada kat sini.. aku dpat rasakan bahawa.. perempuan kelantan memang xde ADAB dan x de budi pekerti.. but the way it not all of them...may be some... antaranya yang di katakan dorang tiada adab ialah:

1. tidak pernah mengucapkan perkataan TERIMA KASIH even pada hal yang remeh.. susah sangat ke dorg nk buke mulut.. berat sungguh mulut..
2. terlalu bersifat KEPUAKAN sesama mereka.. dan memandang SLANK pada orang luar..
3. x pandai nak BERMANIS MULUT.. i mean dorang x pernah memanis mulut mempelawa atau sebagai nya.. walaupun hanya ajak-ajak ayam..
4. masuk rumah orang x MEMBERI SALAM...contoh nye.. melangkah masuk pintu rumah org wlpon ade dan xde org.. or maybe ade org yang dorg x suke dlam rumah tu.. x pernah bagi salam dulu atau ketuk pintu dulu..
5. terlalu BERMUKA2.. apabila ade bende yang xpuas hati.. mereka akan terus bermuke2 .. kalo muke tu cntik x pe... ini x.. muke ntah pape.. plastik jer byk..
6. terlalu BERGANTUNG pada sesuatu bende.. for example.. dorang akan treat cam dorg jer ade pakwe...
7. terlalu bersifat KAMPUNG DAN KUNO..for example.. even dorg couple and get a present from their bf.. terlalu bangga... padahal present tu hanay satu bende yang simple. jer.. cam la org lain xde pakwe..
8. mengamalakan sikap BENCI pada orang luar.. nak melontarkan SENYUM pon susah.. ape lagi nk MENGHORMATI..
9. mereka terlalu kuat sifat CEMBURU melihat org lain senang.. for example... dorg akan jelez dan memandang pelik pada seseorg tu jika seseorg tu ade ape yg dorg xde..
10. memang cepat LUPA DARATAN... dorg bile dpat hidup senang cikit wlpon dengan duit pnjam ja...for example.. dorg kurg berfikir tntang fmily n siblings dorg..

ini hanya pandangan kasar aku pada budak2 perempuan kt sini... kadang2 dorang ni gak terlalu berpuakan.. dan terlalu hipokrit... terlalu menunjuk2 even nk lakulan kebaikan... cam org lain xde pernah wat baik...bagi aku... mungkin dorg punye otak x pernah berkembang.. n hanay hidup dalam satu komuniti saje.. dan x pernah keluar bergaul gan masyarakat luar... aku kurang menyukai perempuan kt sinni yang cam tu... walaupon x sume cm tu... ini cume pandangan aku jer.. x de same sekali mengutuk atau menghina.. tapi kalu ade yang terasa.. sape mkn kfc die yg ase sedapnye.. so kalu korg merah muke bace.. maybe ade kot sikit ciri2 ni kt korg yg klntn..
p/s: wahai pompuan2 klntn.. jangan nak perasan bagus boleh x.. aku menyampah giler dengan korg.. korg nk belagak biar kene tempat la.. kalo kt sini jer korg nk belagak memang x kena la.. korg xtau g dunia luar korg tu cam ne.. kebelagakkan korg xkan kemane.. even aku dak luar.. yang nakal dan xla sebaik korg.. sekurang2 nye ade g sifat nk menghormati wlpon x suke..



Kata-kata cikbelog : jangan mempersiakan ilmu setinggi gunung dengan melahirkan kata-kata yang agak *budus* sebegini rupa. *Ini student uitmMachang. *
terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

30 comments:

  1. ape kes ngn dak ni...hisssh nk yg wat hati ank klate tguris ni....ape name blog dia...

    ReplyDelete
  2. @aimie farhan http://akugedikz.blogspot.com dah tutup dah pun

    ReplyDelete
  3. sbb dia duk klntn, trus nk judge mcm tuuu..
    aishhh, bikin panasss nieh! grr~

    ReplyDelete
  4. adehhhh..nama blog pun dah gedik..baru 2 tahun dh eksen..sabo jelah..kat mana2 pun ada org camtu bkn kat klantan je..so x pyhla nak judge org klantan camtu..maybe dak tu baru kenal dunia luar kot..hati tak berapa nak bersih tu..kesian...

    baru je ingat nak terjah blog beliau, dah ttp lak..takut jugak ye..hehe..kutukan2 camni wat taktaw je nt lg dia suke sebenarnya tgk org marah2..

    ReplyDelete
  5. Huish. Sayo pn oghe kelate jugok. Melampau lah ni ! Ada ke patut. Cube pegi duduk kat negeri lain, takkan dia nak mark semua budak perempuan negeri tu. Dah kalau sorang yg buat dia macam tu, doesnt mean semua orang pun macam tu. Adoyai.

    Belajar tinggi tinggi, takkan dah lupa pepatah ni. Kerana nila setitik, rosak semua susu sebelanga. *pepatah sama macam Cik Belog, ehee xD

    ReplyDelete
  6. erm....bkn ke si penulis blog ni da mention ke"but the way it not all of them...may be some... ".so that mean dea bckp ats experience dea la kan?n bkn mark sume org pompuan klantan mcm tu..n post dea tu pon da trang2 tnye BENARKAH ?so,kalo x btul nape nk melenting kan?lagi pon kalo menda tu x btul knpe msti nk terasa kan?setiap org ade pandangan masing2..n pandangan tu kan msti ats dasar pengalaman dea since duduk kat sne.so,kite kne la terime pandangan org lain dgn terbuka and cube perbaiki diri kita BERSAMA. PEACE~

    ReplyDelete
  7. mungkin dia tulis atas dasar pengalaman dia.. sbb lain org liain cara layanan nye.. mungkin dia silap sbb terlampau berterus terang.. ttp mgkn dia mention kpd org tertentu.. tak semua kan begitu.. :)

    ReplyDelete
  8. kalau nak kata pasal adab, semua sama je. jangan kata pahang, perlis, KL, JB, tapi juga anak2 muda california, ostolia, niu zilen, seluruh dunia lah. manusia beb. manusia. bukan asal usul tanah tumpah darah. adoii.. ada jugak org berpikiran cenggini.

    ReplyDelete
  9. gua respek kebebasan berfikir dye..berani dye meluahkan apa yg terbuku di hati tanpa pikir sebab dan akibat..

    ..kan manusia ade sifat lemah..'mungkin dye x tahu'..:)

    ReplyDelete
  10. attitude seseorang tu tak boleh di nilai berdasarkan negeri asal orang tu.

    ReplyDelete
  11. budak tu sedikit bidab lah an tulis macam tue..die tak patot label sume sebab beberapa orang je yang maybe die tak suke..tak patot tak patot =,='

    ReplyDelete
  12. tah ak rasa same jer mana2 negeri owhh
    org klate baik2 blaka xD
    ak pun bakal jdi org klate gop -.-"

    ReplyDelete
  13. ish2...!!bkpo nga bdk 2...?klu dy rsa dy baek sgt dy xkn tlis cm2..npok sgt d pn prnagai xbrapo come...pnas muka ehh bca ayt dy,rsa mace nk g tauk lbuk puaka jh..!!huhu..nmpak sgt bdk 2 mta dy pulo,xnmpak ke dy ore klate ni lmah lmbut n bgitu mnghomati stu sma lae...!ak bngga jd rkyt klantan...!!!!

    ReplyDelete
  14. @Anonymous
    mmng mula2 2 dy kta ssetngah org je,,tp try bca p/s dy 2..huhu

    ReplyDelete
  15. @FariehanIbrahim [LBC] kesimpulannya, kita jadikan kes ni sebagai iktibar. kita tak boleh judge orang sesuka hati :)

    ReplyDelete
  16. @d_LA betul tu. benda camni tak boleh dilayan. Nanti makin menjadi. Sebagai manusia, kalau nak meluahkan perasaan pun perlu ada batasnya jugak. betul tak ? :)

    ReplyDelete
  17. @yaya yayot hehe kita lihat dari sudut yang positif ajelah. jangan kita jadikan diri kita sebagai nila yang boleh merosakkan susu tersebut. :)

    ReplyDelete
  18. @Anonymous saya tak melenting. Cuma, agak tidak bagus dan tidak elok sekiranya dia meluahkan begitu pada blog. Memang pada awalnya dinyatakan tak semua begitu. tapi pada akhir ayat ada dinyatakan "wahai perempuan2 kelantan". Tapi tak mengapa, jadikan iktibar untuk diri saya juga agar tidak berkelakuan sedemikian :)

    ReplyDelete
  19. @Anonymous betul, memang tak semua begitu. silapnya, semasa dia menaip untuk meluahkan perasaan, emosi dia mempengaruhi fikirannya dan akibatnya dia sendiri menerima kutukan.

    ReplyDelete
  20. @marina anakcikbob hmm..itulah. kita seharusnya lebih matang dalam berfikir dan bergaul sesama manusia. ;)

    ReplyDelete
  21. @cik ubi musibah jugak kalau berani meluahkan tanpa fikirkan sebab dan akibat :)

    ReplyDelete
  22. @munirah cara dia menyampaikan penulisan tu boleh mendatangkan amarah.

    ReplyDelete
  23. @Raji berkata wah raji. ko nak jadi ore klate alik mano nieh? hehee

    ReplyDelete
  24. @eYe-Na dio dok kenal ore klate lagi tu.hehe

    ReplyDelete
  25. Huhu... smpai mcm tu skali yer..
    bru brhajat nk serbu. tp trlewat dah.. die dh ttup die punye belog.. nasib badan.. haha. tau pn takot..

    kan dh susah.. hadoyai.. ~_~
    p/s: hati2 dlm tulisan, krn dgn tulisan bleh trcetusnya peperangan. buktinya, lihat sejarah..

    ReplyDelete
  26. anat pun sempat baca.. tp tak sempat copy.. bukak lg skali trus die dah delete. tp anat de tinggal link blog anat kat shoytbix die,, bg nasihat kt dia.. anat de gak wat entry pasal dia.. aish..
    utuk anat..dia maybe taktahu adat berblogging.. newbie kot die ni

    ReplyDelete
  27. yg sbnrnye si penulis blog "akugedikz.blogspot.com" tu sbnrye yg berperangai cm tu... 1jari menunding kt org org 4jari menghala ke diri sendiri....xyah pk pnjg...tgk jer url blog die nama pn "AKUGEDIKZ".....so p'phm la semuanya cmner perangai N sifat die....kkdg kiter leh thu perwatakan org tu mllui n.name die....msh ad org yg jumud cm bdk tu....xfhm erti 1msia kot...

    ReplyDelete
  28. mohon nk copy entry bdk "akugedikz.blogspot.com" yee.....xsempat nk bkak die pnya blog....
    (@_@)

    ReplyDelete
  29. isu sensitip ni.. perangai bukan ikut negeri.. semuanya ikut individu tu sendiri.. kalo perangai dah memang buruk, buruk jugak lah negeri apa pun.. =_=

    ReplyDelete

sila senyum sebelom komen +__+