cintaku tertinggal di epot !

www.tips-fb.com
salam u ols ;)




dah lama saya tak update belog ni kan
maaf ya
dah lama juga saya tak blogwalking
sekali lagi..
maaf sangat

keadaan begitu tak mengizinkan
bak pepatah Melayu
"masa amat mencemburui kita"




minggu ni saya sebok lagi. Puas cari masa untuk update belog tapi masa tu tetap tak de. ni pun curik2 kejap.



saya cuma nak kongsi sesuatu..penah tak u ols jatuh cinta pandang pertama ? hikhik..saya rasaaa...saya macam dah tersuka tapi belom terjatuh cinta pada si dia yang saya skodeng kat LCCT hari tu.







beliau sungguh kacak lagi bergaya..macho! oh..sangat menggetarkan jiwa..waakakaa..maaf ya..izinkan saya menggatal secara berhemah seketika ;)




ekceli saya tertarik dengan riak wajah dia..sangat innocent..u ols tau je la kan muka orang innocent. Memang buleh mencuit hati sanubari kan? sweet ala2 gula-gula kapas strawberi gitu.hahaaha ;p






gula-gula kapas yang yummy ! ihsan google lalimm




tapi sayang, dia sangat pemalu. Oh..bila dia malu, lagi la bertambah2 saya nak skodeng beliau. Maklom la..dia sorang, saya pulak bertiga..haishh memang patut saya overact masa tu..kalau saya sorang2..konpem saya tak berani nak usha2 dia..hekhekkk




tapi saya tahu yang dia sedar diri dia diperhatikan.




awak, jangan risau yea..saya takkan pape kan awak. saya cuma nak senyum-senyum kat awak. mana lah tau kot kita ada jodoh, buleh la kita kawen kan..Jodoh kan rahsia Allah, mana lah tau awak tu jodoh saya ke? hahaa





u ols nak tahu tak, saya rasa dia pun curi-curi pandang saya. tapi bila saya cuba pandang dia, dia mula alihkan pandangan mata dia ke arah lain..



awak, saya tahu awak pemalu..saya tahu awak pun suka saya kan? hikhikk..okei2..baiklah..saya tahu saya perasan seorang diri semata-mata.



saya ingat lagik bila awak kuar dari balai ketibaan..saya saja je kuar awal sebab nak tahu sape family awak yakni bakal mak mertua saya..jadi, dengan muka tak berapa nak tahu malu, saya pun melangut di kedai yang betul2 depan balai ketibaan..huish saya dapat tengok rona wajah awak yang dah kemerah-merahan..saya tahu awak tahan malu..but, i loikes tu see ur face..sangat comel, malu-malu dan penuh dengan sifat innocent..wah ! saya angau !




lagi bertambah sweet bila saya tengok awak cium pipi mak dan ayah awak..lepas tu awak salam dengan adik-adik pompuan awak dan awak cium kepala mereka...ohh! sangat sweet..awaklah hero sayaaa.. ;p








ya ! saya angau dengan awak.! awak dah membuktikan bahawa lelaki kelantan memang kacak.!hehehe kau orang tak percaya lelaki kelantan kacak ?? eleh, kalau tak caya korang klik sini [klik untuk lihat lelaki kelantan yang kacak]..betapa kacaknya beliau yang sorang nieh kan? aku tau kau orang pun ada suka kat beliau ni kan ? hahaha.. kidim!




erk..adus..sakit peyot pulak..izinkan saya untuk menyahut hukum alam seketika yea..maklom la makan banyak masa berbuka..hehe ok la u ols ..i ols saja je nak merepak kerepek meraban kat cini..guwa stress ar banyak keje! baek guwa melangut depan blog guwa daripada guwa mengeteh kat mana-mana warung mamak kacak kan? chow~







terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

keywords belog dunspeakme minggu ini

www.tips-fb.com
salam u ols :)


eh, ekceli la kan, diriku pelik la. kau orang buleh login gengblogger tak ? tadi aku bukak la website tu kan tapi yang keluarnya camni : "This website may harm your computer !" apekah??? tak paham..wowoowwwwoooo~~~





gambar diambil dari abang google




sape2 yang paham kenapa jadik camni tolong la bagi huraian beserta contoh kat saya yang agak buta teknologi nieh..tulunn...tulun~~~



nama saya cik ayam (-.-")






Hari ni agak boleh bernafas ciket. Lega jugak tugasan dah hampir selesai. Hekhek..dari hari tu duk buat tak siap2 lagik. Saya memang lambat wat keja. Maklom la zaman sekarang banyak cabaran . Nak ngadap fesbuk maen pet society la, restaurant city la, mana nak ngadap blog lagi, nak layan movie la..ha..tu semua cabaran semasa menyiapkan tugasan..



eh, i ols tetiba rajin untuk bukak akaun nuffnang hari ni. Jadi, i ols nak share la serba sedikit berkaitan dengan keywords untuk minggu ni. Keywords ni berfungsi sebagai penarik pembaca kan ? kalau tak silap i ols la..mereka yang masuk ke blog cikbelog ni berdasarkan keywords nie la..abaikan kalau kau orang tak paham apa yang aku merepek ni..sebab aku pun dah konpius dengan apa yang aku type skang nie..ngee~





keywords minggu ini


sila klik untuk lebih jelas sedikit.. :)



keywords :

1 : wanita memang tamak - 3 hits
2 : terima hakikat ada mak tiri - 1 hits
3 : tesl uitm shah alam - 1 hits





baiklah.. walaupun keywords tu tak de la banyak benar hitsnye tapi aku sangat tertarik dengan keywords wanita memang tamak.. iskk2..agak2 kau orang la kan, sape la yang duk search tentang ketamakkan wanita ni yea ? hehe . aku agak la kan, ni mesti orang laki yang search tentang keywords ni. Maklom la, sekarang kan musim beli baju raya.



Wanita memang tamak, tak cukup dengan 1 baju raya je kan ? kan ? kalau ada yang cakap, "saya cukup dengan 1 baju raya je. Sebab saya tak suka pakai baju raya." ha tu memang bukan wanita la namanya. Sebab wanita ni lumrah dia memang suka membeli 3,5,6 pasang baju raya. kalau tak caya, try korang tanya mak, adik pompuan, kakak korang, berapa helai baju raya dia orang taun nieh. pastu kau orang compare dengan bilangan baju raya kau orang, ayah kau orang dan adik lelaki kau orang. Ha, memang sah, baju raya mak, adik pompuan dan kakak2 kau orang lagik banyak. heh!



lagi aku tertarik ialah keywords nieh..keywords tak leh blah..hehe..terima hakikat ada mak tiri..hurmm..memang la sebelom ni aku ada wat kesah tentang mak tiri. kononnya bagi tips untuk jadik mak tiri yang berkesan. ;p



kepada siapa-siapa yang ada mak tiri tapi kau orang tak leh terima kehadiran mak tiri tu, kau orang wat derk je la yea. memang berat nak terima. Tapi aku harap, kalau kau orang tak suka mak tiri kau orang tu, jangan la sampai kau orang derhaka kat bapak kau orang pulak ya. kalau nak benci pun, kau orang benci kat mak tiri kau orang je, tapi jangan nak benci mak bapak original kau orang pulak...buleh camtu ? wakakaka..nasihat tak leh diguna pakai..hekhek..senang cakap, kau orang hormat je la mak tiri ke mak kandung ke mak angkat ke mak sedara dan segala bagai mak lagilah. bukan ke yang tua patut disayangi, yang muda patut dihormati ? erk ?



tak baikkan derhaka kat mak ayah walaupun dosa mereka setinggi gunung. sekurang-kurangnya kau orang perlu ada rasa hormat dan sayang pada mereka juga. cewahhh bagi nasihat pulakkan..bukan apa, ni peringatan untuk diri sendiri jugek..muehehehe..eh, walau apa pun, aku tetap sayang mummy dan baba aku jerk.!


baiklah, mari kita sama-sama menuju kepada keywords yang ketiga iaitu keywords tesl uitm shah alam.. heh ! apo pelik benar nieh, tesl uitm shah alam buleh tersasar masuk dalam blog aku yang langsung tak ilmiah apa lagi tiada yang benar melainkan tipu-tipu belaka.



eh, harini i ols ada majlis bukak puasa. So, dapat makan free lagik laa..ngeee~~~ selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa u ols ! jangan lupa pegi terawih yeark..ala, aku tau, ada je yang duk wat invisible kat ym masa orang pegi terawih kan ? off chat kat FB la..tak blogwalking la..kononnya tak mau orang tau yang kamu tak pegi terawih.betul tak ? ala, tak yah tipu la. Aku pun memang dah penah wat keje2 camnieh.. ;p oh2..saia memang bukan budak baik ~ sial eh sila jangan tiru sikap dan aksi ini. (-.-")



ha satu lagik nak pesan, jangan lupa layan Vampire Suck yea! memang betul2 suck! kuangg3x..
lawak tahap gaban lah!





edward sullen bersama becca..hoishh kacakkan edward sullen nie? hee














terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

ibarat panda yang keletihan..

www.tips-fb.com

salam u ols :)


hyee u ols sekalian :)


dah berbuka kan? kenyang tak ? u ols makan apa ? cikbelog makan nasi berani eh beriani gam tadik..rasanya ini kali pertama cikbelog makan nasi beriani gam, sebelom ni makan nasi beriani biasa sajork..yang ni pun kawan yang belanja..trimass untuk cik N.A.C.H ...ehekss..nasi punya la banyakkk..sodap2..! Mula-mula terpikir jugak, apa yang gamnye kan.Kot la ada kuah perisa gam yang kita duk pakai wat tempek2 kertas tu kan. Mungkin sebab kuah yang agak pekat kot menyebabkan nasi tu dikenali dengan nama nasi beriani gam..hehe..memandai je kan.. ;p




hishh..dah lama i ols tak update belog nie kan..siyes ! saya sangat tak sempat nak menghabiskan masa dengan Mr.Blog nieh..sekarang musim esimen la..hadoii..ni pun cikbelog curik2 masa kejap untuk update blog nie..Rasa sedih jugak tak dapat blogwalking sebab ada BE yang sedang running kencang kat blog nieh. Maybe dah habis dah kot..entahla..cikbelog tak cek pulak kat nuffnang tu. Tak pe la kan. Esimen lagi penting..hehe.. ;p






saya ibarat panda yang keletihan..pheww~



sekarang saya bertungkus lumus untuk siapkan esimen yang perlu dihantar hari Jumaat nieh..doakan saya buleh siapkan esimen tu yea :) dan paling penting tak kena rejek..! hee~



oh, ya ! saya nak share berita hepi dengan u ols sekalian, tinggal 2 hari je lagi saya nak balik ke kampung halaman !! yeay! cewahh..gumbira macam orang tak balik bertaun-taun je kan..muehehhee..


ya, saya balik sangat awal sebab perlu ke sekolah selama 5 hari untuk sesi mengorat cikgu2 muda lagi kacak yang baru posting..ehekk..eh bukan2..saya perlu ke sekolah selama 5 hari untuk program Pengalaman Berasaskan Sekolah. Tapi, tak cukup 5 hari pun sebab hari selasa kan 31 Ogos, maka sekolah akan cuti ! yeay!! seronok je kalau sekolah cuti..ehekks..


eh, terima kasih kat u ols sekalian yang wish gud luck kat cikbelog lam entri [ ini ] ya. hehe..cikbelog tak de lah buleh jawab sangat test tuh. Kan tak stadi kan, mana lah leh jawab gile hebat. setakat untuk lulus tu insyaAllah buleh la kot..wakakka konfiden je kan..hekhek ;p


eh, dah2..patner saya sedang menunggu untuk sesi rakaman suara tuh..ha, bukan rakaman suara untuk lagu raya tau tapi untuk media bahan bantu mengajar..ok ya u ols sekalian..wat masa sekarang memang tak sempat nak berskodeng belog kau orang semua..Bila dah free saya akan jalan-jalan kat belog kamu semua ya . janji :)













ya Allah,
ku bersyukur dengan
segala dugaan dan kebaikan yang Kau limpahkan untukku
sesungguhnya
Ku sentiasa memerlukanMu..













pssttt : dalam kelas tadi fun sangat karok lagu raya beramai-ramai..hehe..kau orang dah stat layan lagu raya ke ? pape pun, selamat mencari malam LailatulQadar ya :)







erkk..ada hutang tag yang tak siap lagik! heehe






terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

akal saya penat

www.tips-fb.com
kadang-kadang, dugaan yang hadir sangat tak tercapai dek akal waras~







esok saya ada test untuk paper Planning and Teaching Maths
seperti biasa
saya masih lagi malas
penat
letih
lesu


baiklah
itu alasan semata-mata


sebenarnya
saya sangat malas nak study
sekian~


doakan saya dapat jawab test esok
walaupun saya tak stadi :)







kau orang dah stat main mercun ke ? suasana kampung kat sekitar hostel aku ni masih lagi dalam keadaan terkawal. Sebelum terawih tadi, dengar jugak bunyi mercun sana sini. Tapi sekarang, dah tak dengar bunyi pape. Seronok juga dengar bunyi mercun walaupun aku tahu, tak berapa elok sebenarnya main mercun nieh.







terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

award di bulan Ramadhan. yeay!

www.tips-fb.com
salam u ols :)

hey3..pe kabar semua? cikbelog dapat award lagi. yeay! Trimas kat kawan2 yang sudi bagi award kat cikbelog yea..terharu sangat. Award nie sebagai tanda persahabatan kita yang makin berbunga-bunga riang gitue kann.. hehe


award pertama : daripada inchik Helmi




terimass ya inchik Helmi. Semoga bulan puasa kali ini memberi keberkatan dan kebahagiaan buat inchik Helmi dan keluarga . :)


award kedua : daripada Hakimu90





tenkiu Hakimu90. Tapi cikbelog mintax maaf sangat2 sebab lambat amix award nie yea :) . Harap Hakimu tak marah..hehee.



Pertama sekali... korang sume mestilah mengucapkan berbanyak terima kasih kepada pemberi award nih...

Terima kasih sangat-sangat kat Hakimu90 sebab bagi award ni. Tapi, cikbelog nak mintax maaf sebab lambat amix award nie..maaf sangat2 ya :)



Kedua.. apa pendapat kau orang tentang blog nieh (http://hakimu90.blogspot.com)

Saya suka daun-daun autumn yang berguguran kat blog kamu. :)

psst : tak tahu la betul ke tak eja autumn tuh.ekeke



Ketiga.. perasaan kau orang bila terima award nie

sangat terharu :)






award ketiga : daripada Fatin



terimass ya fatin sebab bagi award kat cikbelog. Cikbelog merupakan follower fatin yang ke20..sebab tu dapat award nie.

kalau ditanya bab perasaan bila dapat award, saya iaitu cikbelog sangat gumbira. Walaupun tak de la sampai lalu kot red carpet untuk amix award nie, saya tetap rasa teruja. cewahh! teruja gitue..hehee..


dan, yang terakhir ialah, komen yea..apa ek cikbelog nak komen tentang blog fatin..Bagi cikbelog, ok dah..cikbelog suka tengok bintang kat kiri kanan blog Fatin. cute gitue. Blog Fatin simple, kemas. :)


sekali lagi..tenkiu ya ! :)




award keempat : daripada firdaus khalid




wah ! shantex gitu award nie kan.. Siap ada frame gitue. hikhik..terimass sangat2 kat firdaus yea. Firdaus ni kerap juga bagi award kat kawan2. Tenkiu sangat. Cikbelog tak kesempatan lagik nak reka award sendirik. Nanti cikbelog akan luangkan masa untuk mengkreatifkan diri untuk cipta award dan bagi kat kamu semua.. :)



soalan beliau yang perlu dijawab ialah :


1. Nyatakan 5 lauk-pauk peberet kau orang bila waktu berbuka :

Cendol
segala kuih muih kelantan. Contoh : Jala mas, bunga tanjung, akok dan lain-lain
Taufu Fa
Ikan bakar cicah air asam
nasik..heheeee


2. 3 benda kau orang nak bila tiba raya

duit raya..(paling penting ! agagagagaaaa~ ;p)
makan biskut raya
main bunge api ..ehehee


3. Lagu raya peberet. ceritakan feel

cikbelog paling suka lagu M. Nasir - satu hari di hari raya. Suka sangat! ehehe..kenapa pun tak tahu. lagu kedua yang paling cikbelog suka Anuar Zain dan Elina - Suasana di Hari Raya.. lagu tu bes yang amat. :)









pssstt : tinggal lagi hutang Tag dari bro AJ. weeeee~






terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

sila cukur bulu ketiak anda

www.tips-fb.com

salam u ols :)




video ini merupakan peringatan kepada kita supaya cukur bulu ketiak . Jangan biarkan ia tumbuh panjang lagi mengurai. :)




video








terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

Saya yang menyesal

www.tips-fb.com

salam u ols :)





andai dapat ku undur waktu~



Baiklah, ini bukan entri jiwang tapi ini entri penyesalan.



Mumy dah cakap, kalau nak buat sesuatu pikir banyak kali. pikir. jangan main ikut nafsu serakah je. Tapi sebagai anak muda yang cepat memberontak dan acap kali tunduk pada nafsu, aku terlupa jugak nasihat mumy.



andai aku berjaya menepis segala godaan syaitan, konpem aku tak resah gelisah macam ni.




iskk..tensen ! orang kata, terlajak perahu buleh diundur, terlajak gatal buleh mengandung, terlajak degil ?? ko menyesal sorang2 !



kalau la aku tak beli enpon idaman tuh, konpem! konpem elaun aku tak habeh lagi niehh..kalauu..kalauuu...wowowwooo~



wa tensen sungguh kalau bab2 duit nieh..isskk iskk..nak hidop kat cini sampai bulan 11, elaun dah paras nyawa-nyawa ikan. macam mana ?? waaa!! dah2 tak yah gatai duk tagih simpati kat cini. paanggg sedas dua baru tau . kata-kata bonda tak nak dengar, kan dah jadi macam ni. padan muka !



Sedih pulak. Yang paling tensen, di saat duit kering la macam-macam bil kena bayar. Ni yang tetiba nak pasang "ayah gula" nie. ekekeke. Tetiba rasa nak layan lagu cinta-nyanyian Mohd Mentor, anak didik Ziana Zain tuh.



Dalam kelas tadi, ngah syok2 dengar puan BM mengajar, tetiba enpon ni berbunyik..Pelik jugak sebab naik nombor yang tak dikenali. Duk bajet ada orang nak ngorat la kan. Manalah tau kot-kot secret admire call ke kan. ececeeeee




perbualannya berbunyi begini :



ehem2..




Nombor tak dikenali :

ni nak tanya, ada oder nasi kerabu telur masin tak untuk bukak puasa hari ni ?




saya :

ada2. Jangan lupa tambah budu sebagai kuah. saya tak boleh hidup tanpa budu.




Nombor tak dikenali :

baiklah. Semua sekali harga 96 hengget sajork. Tunai tau.




saya :

weh, asal mahal sangat ? aku tempah nasik kerabu je kot. bukannya nasik kerbau.




Nombor tak dikenali :

Ha tau pon kau terkejut ! tu bil berukband ko. bila nak bayar ? apa ko ingat berukband ko tu free of cas ke hah ? ini bukan program bersamamu. Kalau dah agak tak leh nak bayar tu, tak yah la pakai berukband. Bela je beruk-beruk bagai .





XXXXX

cis2!! ciskek tul .. orang maxis rupanya! tau plak ko call aku yerk..muehehe..bil berukband dah tertunggak 2 bulan katanya. ekeke..suka-suka ati je tak bayar bil kan..hekhek..




baiklah, bila tengok lesen lam purse, baru aku teringat..aiyakk! lesen tak renew lagikk.. hadoiii..apekah ?? apekah ?? keta tak penah drive, keje duk renew lesen jerk. Asbestos tul !




Lambat tul nak masuk taun depan. Tak sabar nak buleh elaun untuk sem depan pulek..ekeke.. ;p





sila jangan contohi saya yang suka menghabiskan elaun bukan pada jalan yang benar. wee~




inchik assignment dah datang. dah tak buleh rileks2 goyang perut lagi dah . stress makin bertambah dengan segala assignment. yeay! saya dah stress ! ! yeay..seronoknyee..~







kacakkan beliau ? :D



pssstt : try guna tutorial blockquote dari RB :)




terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

bukan entri ilmiah

www.tips-fb.com
salam u ols =)




kenapa rindu itu hadir~







orang kata
cinta dalam diam itu bahaya
ye ke?








bila saya tanya kawan saya :
"susahkan nak setia pada seseorang?"


beliau dengan selambanya menjawab
"sangat susah kalau kita tak tahu menghargai orang yang menyayangi kita"
????





cinta perlukan kesetiaan ke ?
kadang-kadang
bila kita setia
dia pulak yang curang


apakah ??


tak tahu motif entri ni
tapi malam ini
mood saya ialah : JIWANG


kenapa ?
tak tahulah
tak semua soalan ada jawapan kan ?



eh, korang penah layan blog ni ?

zackzukhairi

bagi mereka yang tak penah singgah ke belog beliau
silalah singgah
sangat menarik untuk dibaca :)





































saya rindu "Hagemaru" saya..hmm






terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

kawan ibarat budu dan ulam

www.tips-fb.com
salam u ols ;)



kawan ibarat budu dan ulam






saya rasa hati saya terganggu hari ini
tak tak
bukan hari ini
hati saya terganggu bermula dari semalam
ya.
semalam



kenapa ?
saya pun tak tahu
tiba-tiba hati ini jadi jiwang
sedih terlampau
kenapa ek ?
pernah tak kau orang jadi macam ni ?



sedih tapi tak tahu punca
pernah tak ?



tentu tak pernahkan ?
ya, saya memang pelik
tak normal
masa orang gembira
saya sedih
masa orang sedih
saya gembira



saya pun tak tahu kenapa saya macam ni

=(



eh, awak semua
macam mana kita nak tahu
sama ada kita kawan yang baik atau tidak ?



saya ni battery low ciket
susah nak detect perasaan orang
kadang - kadang saya tak perasan
yang saya lukakan hati orang
iskk.. kejamkan saya ?



bukan..bukan saya sengaja tau
siyes..
saya tak sengaja..
tahu - tahu je hati orang dah terluka



tapi
bila saya tahu hati orang terluka
saya akan cuba merawat luka tu
sebab
saya tak nak luka tu makin dalam
sebab
saya tak reti nak buat rawatan untuk luka yang cedera parah



baiklah
saya dah tak sedih sangat
saya rasa
blog ni kawan terbaik saya
bila dah luah kat cini
saya sedikit lega



tambah lagi ada kawan-kawan yang baik macam kau orang semua
saya gembira sangat !
walaupun
kita tak pernah bersua apalagi berbual mesra
tapi
saya rasa
kau orang dekat sangat !!
:)



eh, kau orang rasa
untuk entri kali ni, ayat-ayat yang digunakan terlalu skema tak ?
hehe~













pssstt : tadi saya beli daging goreng dengan sup sayur tanpa nasi..Harga 3.50.. harga tu murah ke mahal ek ? bagi saya, harga tu sangat mahal ! atau saya yang kedekut? ekeke ;p . harga tu dah buleh dapat nasi kerabu sebungkus.. Eh, saya puasa, lauk tu untuk berbuka nanti. Beli siap2 sebab dah malas nak keluar petang nanti. Dak hostel, memang camni. kan ? :)







terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

dulu, saya tak suka. kini, saya cinta ;)

www.tips-fb.com

salam u ols =)



warghh ! saya sangat rindukan belog saya.


baiklah anda sekalian. hari ini hari ahad, tapi saya bukan nak ceritakan kisah hari ahad, tapi saya nak ceritakan kisah hari sabtu saya. Sangat mencabar, bagi saya sorang je la.



Begini, saya telah mempelajari sesuatu yang sangat saya tak suka. kamu pernah dengar kata-kata ini, "jangan membenci, nanti kamu akan mencintai" ? saya rasa, saya pikir, saya agak, kamu sememangnya harus mempercayai kata-kata itu.











saya sangat tak suka naik LRT, ERL, Star, Monorail, dan apa-apa jelah yang berkaitan ngan kenderaan awam yang spesis macam itu. Saya lebih suka naik bas yang terus tiba ke destinasi. Kenapa ? sebab, saya tak perlu bersesak-sesak dengan orang ramai. Demandkah saya ? oh, tidak. saya bukan mengada-ada, cuma saya agak tak suka menyusahkan diri saya. terukkan ? ya, itu perangai buruk saya. ;p





Dan, pada hari sabtu bersamaan dengan 14.8.2010, saya telah diajar oleh kawan saya untuk naik Star dari Bukit Jalil ke Bandar Tasik Selatan dan ERL dari Bandar Tasik Selatan ke Putrajaya. Menurut beliau, dengan menaiki kenderaan awam camni, tak de lah saya perlu tertunggu-tunggu di Melaka Central ibarat saya menunggu kembangnya bunga di waktu pagi. kalau ikutkan hati, saya memang nak naik bus transnasional je dari melaka ke putrajaya. Dan, saya akan amix bus pukul 4.00 petang. Jadi, memandangkan hari ini puasa, dan saya tak nak lah sampai ke umah pada ja 7.00 petang, saya pun naik la bus ke KL dan amix ERL ke putrajya.





saya rasa, perasaan cinta saya terhadap ERL sudah bercambah. yes ! kalau sebelum ini, saya tak suka naik kenderaan awam macam tu, tapi kini, saya dah jatuh cinta dengan kenderaan awam macam tu. seee! moral of da story, kau orang jangan tak suka sesuatu secara berlebih-lebihan, nanti kau orang akan terlebih mencintai sesuatu yang kau orang pernah benci tu. tak percaya ? cubalah. ;p





by the way, saya sangat suka pegi bazar ramadhan tadi. pecayalah ! saya mabuk melihat beraneka jenis air tadi. ohh! mabukkk..sangat mabukk..nasib baik mumy berjaya menenangkan saya. haha. nafsu kan ? well, bulan puasa camni memang la nafsu makan sentiasa meningkat.















bila la kat kampung saya nak wujud ERL ek ? hikss ;)















eh, korang sahur makan pe? cikbelog dah kenyang nie..hadehh








terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

Bermula 1 Ramadhan 1431 H

www.tips-fb.com
salam u ols ;)


hye2..apa khabar semua ? macam mana puasa hari pertama ? bangun sahur tak pagi tadi ? yang mana duk hostel tu, konpem kau orang dah bersahur kul 12.00 a.m kan ? kalau yang rajin tu, akan bangun kul 5.00 pagi.


cikbelog bangun sahur pagi tadi untuk minum air kosong je. Sebelum tido semalam cikbelog dah makan roti siap-siap..yea. saya bersahur dengan roti sajork sebab saya tak de makanan lain selain roti dan roti. Kalau kat umah, konpem makan sodap2. Maklumlah, hari pertama bersahur kan.


pagi tadi, cikbelog call adik. Dengan gumbiranya beliau bagitahu yang beliau makan nasik dan sup ayam..wah..! nasikk..nasikkk..sodap tuhh..


takpe..petang ni saya nak gi bazar Ramadhan *kowt . Saya harap, saya tak rambang mata kat sana. Bila dah puasa, nafsu makan semakin meningkat..tak patut kan ? memang tak patut, dan saya akan cuba sedaya upaya menahan nafsu membeli makanan untuk berbuka..Jimat..jimat cikbelog. Elaun ko pon dah ciput.


eh, jangan makan banyak sangat masa berbuka tau. Nanti kau orang tak larat nak terawih pulak.


Lafaz Niat Solat Terawih ( sendiri )


Usolli Sunnatal Taraawihi Rak'ataini Lilaahi Ta'ala
Sahaja aku Solat Sunat Tarawih dua rakaat kerana Allah Ta'ala




Lafaz Niat Solat Terawih (berjemaah)

Sahaja aku solat sunat Tarawih dua rakaat(Imam atau makmum) kerana Allah Ta'ala


[sumber]


Jadi, sempena bulan Ramadhan Al - Mubarak ini, adalah baik kiranya, kita bersama-sama meningkatkan amal ibadah.


1) Membaca al-Qur’an dengan merenung dan memahami kandungan maknanya sesuai dengan maksudnya yang benar.

Itu tidak lain adalah renungan seorang hamba Allah yang hafal dan mampu menjelaskan al-Qur’an agar difahami maksudnya sesuai dengan kehendak Allah SWT. Al-Qur’an merupakan kemuliaan bagi manusia yang tidak boleh ditandingi dengan kemuliaan apapun. Ibnu Sholah mengatakan

“Membaca Al-Qur’an merupakan kemuliaan, dengan kemuliaan itu Allah ingin memuliakan manusia di atas makhluk lainnya. Bahkan malaikat pun tidak pernah diberi kemuliaan seperti itu, malah mereka selalu berusaha mendengarkannya dari manusia”.


2)Terus-menerus mengingat Allah (zikir) dalam setiap keadaan, baik dengan hati dan lisan atau dengan amalan dan keadaan dirinya.

Kadar kecintaan seseorang terhadap Allah bergantung kepada kadar zikirnya kepada-Nya. Zikir kepada Allah merupakan syiar bagi mereka yang mencintai Allah dan orang yang dicintai Allah. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda:

“Sesungguhnya Allah aza wajalla berfirman :”Aku bersama hambaKu selama ia mengingatKu dan kedua bibirnya bergerak (untuk berzikir) kepadaKu”.

Ingatlah, kecintaan pada Allah akan diperoleh sekadar dengan keadaan zikir kepada-Nya.


3)Menyendiri dengan Allah di saat Allah turun ke langit dunia pada sepertiga malam yang terakhir.

Di saat itulah Allah SWT turun ke dunia dan di saat itulah saat yang paling berharga bagi seorang hamba untuk mendekatkan diri kepada-Nya dengan beribadah dan bermunajat kepada-Nya serta membaca kalam-Nya (Al Qur’an) dan solat malam agar mendapatkan cinta Allah. Kemudian mengakhirinya dengan istighfar dan taubat kepada-Nya.


[sumber]


cikbelog dah dapat tugasan. dah bertimbun tugasan tu. Seperti biasa jugak, satu tugasan pon tak siap lagi. Kau orang perasan tak, bila masuk Ramadhan, tentu assignment makin banyakkan ? jadi, kita perlu bijak bahagikan masa. Jangan jadikan tugasan sebagai penyebab tak pergi sembahyang terawih. Tak berkat pulak ilmu tu. eceecee~ nasihat kat diri sendiri sebenarnye nieh. ngeh3. ;p





pilih jangan tak pilih !


seperti yang kita tahu, di bulan Ramadhan ini, syaitan telah dirantai oleh Allah s.w.t. Jadi, pesanan cikbelog, jangan pulak kita yang menggantikan tugas syaitan yea. cikbelog harap, kita semua dapat menunaikan ibadah puasa dengan penuh keberkatan dan keredhaan Allah s.w.t . ;)







salam Ramadhan











pssstt : saya akan jarang berblogwalking. alasan : banyak tugasan dan saya akan amix test maths sebelom balik ke kampung halaman pada 27.8 ni. Doakan saya ;) . Tapi, saya akan kembali berskodeng blog kamu seperti biasa lepas semua kembali normal. Janji. :)






eh, selamat berbuka dan selamat bersahur ya!







terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]

Pelangi kehidupan

www.tips-fb.com
salam u ols =)




hati ini keliru~




Hari ini ialah hari Ahad iaitu 8 Ogos 2010..lagi 3 minit, jam 12.00 tengah malam ( kalau ikut jam kat lappy saya) dan bertarikh 9 Ogos 2010. Tak lama dah nak puasa. 11 Ogos 2010, masuk la 1 Ramadhan kan ? hmm..InsyaAllah, harap-harap sempat la saya sambut Ramadhan tahun ini kan. Maklumlah tak siapa tahu ajal maut ini kecuali Allah yang Maha Esa. betul tak ? eh, feeling jiwang pulak malam ni..ekeke



baiklah, saya agak neves menyambut Ramadhan pada tahun ini. Mungkin sebab tahun ni merupakan tahun yang paling banyakkkk sekali berlaku perubahan dalam hidup saya.. seeee! saya dah mula nak feeling3 lagikk..



eh, lupa pulak nak bagitahu korang, entri kali ini sangat tak de input mahupun info ilmiah..ceh! macam la entri sebelum ni ada info atau input yang ilmiah kan ? perasan la ko sorang-sorang..hekhekk






indahnya dilahirkan sebagai wanita~






hmm, nyamannya malam ni. Angin pun sejuk je..eh, korang nak tahu tak, ada lah satu malam tu. Lebih kurang jam 12 tengah malam, saya ada dengar bunyi ayam berkokok. Pelikkan ? pelik ke tak situasi tu? sebab, saya tak penah2 lagik dengar ayam berkokok jam 12 tengah malam. Kalau awal-awal pagi tu biasalah kan. Mungkin, ayam tu lapar kot. well, saya memang suka buat tekaan stupido macam tu.



eh, entri kali ni panjang tau. Sebab, saya memang dah niat nak merapu meraban untuk entri kali ni. Jadi, kau orang janganlah pelik pulak kenapa entri ni berbentuk karangan Bahasa Melayu untuk calon SPM.



Syahdunya malam ni. Rakan sebilik pasang instrumen "My Heart Will Go On". Ala, lagu tu kan lagu tema filem TITANIC. Famous kan lagu tu ? sedih je bila dengar lagu tu. Sebab saya teringat kat scene yang hero filem tu mati. Siyes, hati meruntun sedih dan turut sama menangis sambil cover pakai towel goodmorning bila tengok part tuh. Saya memang layan lagu ni. Tapi itu dolu-dolu la sebelum munculnya lagu PERMATA YANG DICARI - DHearty. Itu lagu nasyid. Bes ! siyes ! lirik lagu tu sangat bermakna. Sesuai untuk mereka yang berkasih sayang.






aku rasa semua orang yang berkasih sayang suka tiru aksi nieh.
( masa zaman kegemilangan cite nie lah)




Sekarang, rakan sebilik playkan instrumen "Ayat-Ayat Cinta" - Rossa..hmm..makin sedih pulak hati saya. lagu tu beskan..Sedih, gembira, syahdu camne entah. Yang pasti, saya suka lagu tu..eiskk...apa kena dengan saya malam ni. Macam terkapai2 kelemasan pulak.




kadang-kadang, saya rasa rindu sangat. Tapi saya tak pasti saya rindu siapa. Eh, jangan salah faham dengan ayat tu. Bukan bermaksud saya tak tahu rindu kat teman lelaki yang mana satu. Bukan2!! no no nooo!! Maksud saya, hati saya ni, macam rindukan sesuatu / seseorang. Ntah ! saya pun tak tahu. Tapi, saya rasa, saya rindukan Pencipta saya. Rindu. Rindu pada DIA yang Maha Penyayang.





DIA sentiasa bersama hambaNya





hati...dengarlah....fahamilah kata-kata ini....




"kadang-kadang ALLAH hilangkan sekejap matahari
Kemudian, DIA datangkan pula guruh dan kilat
Puas kita menangis, di mana matahari ?
Rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi "




Dugaan itu datang dalam bentuk yang pelbagai..Kita sebagai hambaNya harus tabah dan bersyukur atas setiap dugaan itu. Kerana, hanya ALLAH yang Maha Mengetahui akan perkara yang terbaik untuk kita.
























mummy, baba
kakak rindukan Ramadhan yang lalu..
kakak rindukan saat itu..
indahkan..
kenangan itu sangat bernilai buat kakak













Doakan yang terbaik untuk saya. Saya juga mendoakan, anda bahagia bersama keluarga tercinta.


Salam Ramadhan dari saya - cikbelog =)









terima kasih daun keladi, lepas baca jangan lupa komen sekali yo ;]